Μύκητας νυχιών στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες και φάρμακα

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών ονομάζεται ονυχομυκητίαση. Η μολυσματική διαδικασία επηρεάζει αρχικά τον αντίχειρα, αλλά καθώς εξελίσσεται εξαπλώνεται σε άλλους. Η ασθένεια περνά από διάφορα στάδια. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μεγάλο δάκτυλο του κάτω άκρου - έχει μεγάλη επιφάνεια και μέγεθος, επομένως ο βαθμός τραυματισμού είναι σημαντικός.

Μυκητιασική λοίμωξη των μεγάλων νυχιών

Στάδια ονυχομυκητίασης

Ο μύκητας των νυχιών περνά από διάφορα στάδια ανάπτυξης, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από ορισμένα συμπτώματα. Διακρίνονται τα ακόλουθα στάδια ανάπτυξης της νόσου:

 • Πρωτότυπο.Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούν να παρατηρηθούν ορατές παθολογικές αποκλίσεις: οι αλλαγές εξακολουθούν να είναι εξωτερικές. Οι πλάκες νυχιών στα δάχτυλα των κάτω άκρων χάνουν τη λάμψη τους. Στην επιφάνεια εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις. Γενικά, το νύχι φαίνεται υγιές, το άτομο δεν νιώθει πόνο ή ενόχληση. Εάν εντοπίσετε μύκητα των νυχιών σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να τον ξεφορτωθείτε γρήγορα.
 • Μέτρια ή προοδευτική.Η δομή του νυχιού υφίσταται ήδη παθολογικές αλλαγές. Το νύχι παίρνει ένα ευδιάκριτο κιτρινωπό χρώμα, ξεφλουδίζει και καταρρέει. Υπάρχει επίσης μια δυσάρεστη μυρωδιά από το προσβεβλημένο πόδι.
 • Προχωρημένο ή δυστροφικό στάδιο.Εμφανίζεται βαθιά ζημιά στα νύχια. Σε αυτή την περίπτωση, η μολυσματική διαδικασία περνά από τον αντίχειρα στον υπόλοιπο. Ολόκληρη η επιφάνεια της πλάκας του νυχιού επηρεάζεται από τον μύκητα, αποσπάται από το κρεβάτι του νυχιού και χαλαρώνει. Ο ασθενής υποφέρει από έντονο κνησμό. Όταν πιέζετε τις πληγείσες περιοχές, υπάρχει μια οδυνηρή και παλλόμενη αίσθηση. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής δεν πρέπει να φοράει κλειστά παπούτσια.
Δυστροφικό (προχωρημένο) στάδιο ονυχομυκητίασης

Στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης της μολυσματικής διαδικασίας, είναι δυνατή η μόλυνση του δέρματος των ποδιών. Σε αυτή την περίπτωση, ο μύκητας μπορεί να θεραπευτεί μόνο με τη βοήθεια σύνθετης θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση τόσο τοπικών όσο και συστηματικών φαρμάκων (δισκία για χορήγηση από το στόμα).

Λόγοι για την ανάπτυξη μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη της ονυχομυκητίασης είναι:

 • επαφή με άτομο που είναι φορέας μυκητιασικής λοίμωξης.
 • παραμέληση των κανονισμών υγιεινής·
 • φορώντας περίεργα ή στενά παπούτσια που δεν ταιριάζουν.
 • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα?
 • Επίσκεψη σε λουτρό, σάουνα, πισίνα ή σαλόνι ομορφιάς όπου επιτρέπεται η χρήση μη απολυμανθέντων εργαλείων.
 • τραύμα στο νύχι και στο περιβάλλον δέρμα.
 • Πλατυποδία;
 • μακροχρόνια χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων.
 • Υπεριδρωσία (αυξημένη εφίδρωση στα πόδια).
 • η παρουσία ενδοκρινικών ή ανοσολογικών βλαβών.
 • Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ηλικιωμένους ασθενείς.
 • φλεβυρισμός?
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
Η πλατυποδία είναι μια από τις αιτίες του μύκητα των νυχιών

Ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο ονυχομυκητίασης είναι η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων.

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου εισέρχεται στα νύχια ή στο δέρμα μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή μέσω επαφής με έναν φορέα. Το παθογόνο εξαπλώνεται γρήγορα και εισβάλλει σε νέες περιοχές. Ο μύκητας εισβάλλει στον υπονύχιο χώρο μέσω κατεστραμμένων περιοχών της πλάκας των νυχιών ή του περιβάλλοντος δέρματος.

Ο μύκητας εξαπλώνεται γρήγορα στο κρεβάτι των νυχιών. Ο ρυθμός τροφοδοσίας υπερβαίνει τον ρυθμό ανάπτυξης της πλάκας. Σύντομα ο παθογόνος μικροοργανισμός φτάνει στο στόχο του και προκαλεί αλλαγές στη δομή του νυχιού. Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μύκητες. Οι πλάκες των νυχιών προσβάλλονται από είδη μυκήτων όπως δερματόφυτα, μούχλα και μαγιά.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;

Στα πρώτα σημάδια μιας μυκητιασικής λοίμωξης, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Δεν πρέπει να περιμένετε την εμφάνιση προφανών σημείων της νόσου - ο σχηματισμός λευκών κηλίδων και ακόμη και ελαφρύς κνησμός στην περιοχή των ποδιών θα πρέπει να είναι λόγος για να επισκεφθείτε έναν ειδικό - έναν μυκητολόγο ή έναν δερματολόγο.

Στα πρώτα σημάδια της ονυχομυκητίασης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν μυκητολόγο

διάγνωση

Τα διαγνωστικά μέτρα για την αναγνώριση της νόσου και του σταδίου της περιλαμβάνουν:

 • οπτική επιθεώρηση των πλακών νυχιών.
 • Λήψη δείγματος ιστού από το προσβεβλημένο νύχι.
 • Πολιτιστική εξέταση – ενοφθαλμισμός του υλικού που λαμβάνεται από τον ασθενή σε θρεπτικό μέσο για τον εντοπισμό του τύπου των μικροοργανισμών που έχουν επηρεάσει τα νύχια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ειδικός κάνει διαφορική διάγνωση και διαχωρίζει την ονυχομυκητίαση από ασθένειες όπως ο ομαλός λειχήνας, η ψωρίαση και το κερατόδερμα.

Θεραπεία μυκητιασικής λοίμωξης νυχιών σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης

Εάν η ασθένεια εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να την αντιμετωπίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως αρκεί η χρήση τοπικών θεραπειών που δρουν απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι.

Εάν στο πρώτο στάδιο της μυκητίασης δεν επηρεάζεται περισσότερο από το 50% της πλάκας των νυχιών, συνταγογραφούνται τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Βερνίκι που πρέπει να απλωθεί στην επιφάνεια των προσβεβλημένων νυχιών. Αυτό πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας. Το προϊόν έχει αντενδείξεις και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
 • Προϊόν που παράγεται σε μορφή κρέμας. Το κύριο δραστικό συστατικό σκοτώνει σχεδόν όλους τους τύπους μυκήτων. Η κρέμα εφαρμόζεται τρεις φορές την ημέρα και η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου ένας μήνας.
 • Ένα προϊόν εμποτισμένο με γύψο με ειδική σύνθεση. Οι αυτοκόλλητες λωρίδες αφήνονται για 3 ημέρες και στη συνέχεια αφαιρούνται. Ειδικές ουσίες που καλύπτουν την επιφάνεια του επιθέματος βοηθούν στην απαλότητα της πλάκας του νυχιού, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα εργαλείο μανικιούρ ή ψαλίδι.
 • Ένα φάρμακο που περιέχει μια ουσία που καταστρέφει τον μύκητα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του. Συνιστάται η λίπανση των προσβεβλημένων περιοχών 1-2 φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση της πλάκας του νυχιού και μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Όλα τα φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία ακόμη και ήπιων μορφών μύκητα των νυχιών πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό.

Προηγμένη θεραπεία για ονυχομυκητίαση

Σε σοβαρές περιπτώσεις του μύκητα, καθώς και με μια συνεχιζόμενη μολυσματική διαδικασία, ενδείκνυται σύνθετη θεραπεία. Εκτός εάν υπάρχουν αντενδείξεις, πρέπει να συνταγογραφούνται συστηματικά αντιμυκητιακά. Στον ασθενή συνταγογραφούνται τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Συστηματικό αντιβιοτικό από την ομάδα των τριαζολών σε μορφή δισκίου. Το δραστικό συστατικό του φαρμάκου φτάνει στη θέση των παθογόνων μικροοργανισμών και έχει μυκητοκτόνο δράση.
 • Ένα φάρμακο από την ομάδα της ιμιδαζόλης που αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και τους καταστρέφει. Η πορεία της θεραπείας και η δοσολογία καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό. Το προϊόν προκαλεί παρενέργειες.
 • Ένα φάρμακο από την ομάδα των αλλυλαμινών, που έχει μυκητοκτόνο δράση. Το δραστικό συστατικό συσσωρεύεται σταδιακά στα στρώματα της πλάκας των νυχιών, το οποίο μπορεί επίσης να σκοτώσει τους μύκητες που βρίσκονται σε βάθος.

Ακόμη και με προχωρημένο μύκητα των νυχιών, οι διαδικασίες για να απαλλαγούμε από τη μολυσμένη πλάκα είναι αποτελεσματικές. Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Χειρουργική εκτομή.Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την ανύψωση της πλάκας χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό χειρουργικό εργαλείο και την αφαίρεσή της από το κρεβάτι. Μετά την επέμβαση εφαρμόζεται επίδεσμος. Η χειρουργική μέθοδος είναι τραυματική και χρησιμοποιείται σπάνια. Αντίθετα, εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι.
 • Αφαιρέστε την πλάκα με χημικά, το οποίο προάγει το γρήγορο ξεφλούδισμα του προσβεβλημένου νυχιού. Σε αυτή την περίπτωση, η προβληματική περιοχή αντιμετωπίζεται με μια ειδική λύση, περιμένοντας να δράσει το φάρμακο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας προϊόντα που θα βοηθήσουν στην γρήγορη απομάκρυνση της πλάκας από το κρεβάτι του νυχιού.
 • Θεραπεία με λέιζερ.Πρόκειται για μια σύγχρονη, ανώδυνη μέθοδο που εξαφανίζει γρήγορα τους μύκητες των νυχιών. Το λέιζερ δρα στο πιάτο και το φέρνει σε υψηλές θερμοκρασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η δέσμη διεισδύει βαθιά και εξουδετερώνει τα παθογόνα. Η μέθοδος είναι αναίμακτη και απολύτως ασφαλής καθώς δεν προκαλεί εγκαύματα.
Θεραπεία λέιζερ για μύκητες νυχιών στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Σε προχωρημένα στάδια ονυχομυκητίασης, είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι συστάσεις του γιατρού, καθώς η έλλειψη κατάλληλης θεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο γενικής βλάβης στον οργανισμό από μυκητιασική λοίμωξη.

Παραδοσιακές μέθοδοι

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών μπορεί επίσης να θεραπευτεί με την παραδοσιακή ιατρική. Τέτοιες μέθοδοι έχουν πρόσθετο χαρακτήρα και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της θεραπείας. Οι πιο δημοφιλείς λαϊκές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Πούλπα κρεμμυδιού.Είναι απαραίτητο να τρίψετε πολλά κρεμμύδια και να εφαρμόσετε την προκύπτουσα μάζα στα προσβεβλημένα νύχια. Στερεώστε την κορυφή με έναν επίδεσμο. Αφήστε να δράσει για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου.Πρώτα βυθίστε τα πάσχοντα πόδια σε ένα λουτρό νερού για να κάνετε τα νύχια όσο πιο απαλά γίνεται. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το επάνω στρώμα από το πιάτο. Βουτήξτε ένα κομμάτι γάζας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και τυλίξτε τη φάλαγγα του δακτύλου με το προσβεβλημένο νύχι για να συλλάβετε την άμεση βλάβη. Αφήστε να δράσει για 40-50 λεπτά. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία έως και δύο φορές την ημέρα.
 • Μηλόξυδο.Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα φυσικό προϊόν. Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και προσθέστε την ίδια ποσότητα βότκας και μια κουταλιά της σούπας γλυκερίνη. Βουτήξτε μια μπατονέτα στο μείγμα που προκύπτει και εφαρμόστε στα νύχια σας για 15 λεπτά. Επαναλάβετε 4 φορές την ημέρα.

Οι παραδοσιακές συνταγές συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της νόσου και στην εξάλειψη της δυσφορίας, αλλά δεν είναι σε θέση να καταστρέψουν τους αιτιολογικούς παράγοντες της νόσου.

Η πορεία της νόσου και τα χαρακτηριστικά της θεραπείας του μύκητα των νυχιών στα παιδιά

Η ονυχομυκητίαση είναι σπάνια στα παιδιά. Η κύρια αιτία της νόσου είναι η ασθενής ανοσία λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης. Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

 • η πλάκα χάνει το φυσικό της ροζ χρώμα, εμφανίζονται γκρι ή λευκές κηλίδες στην επιφάνεια.
 • ανομοιομορφία και φυματίωση των πλακών των νυχιών.
 • θρυμματισμένα και εύθραυστα νύχια.
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο του δέρματος γύρω από το μολυσμένο νύχι του παιδιού.

Για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών στα παιδιά, χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο τοπικά σκευάσματα όπως σπρέι, βερνίκια ή κρέμες. Εάν είναι απαραίτητο, συνταγογραφούνται επίσης συστηματικοί παράγοντες. Τα αντιμυκητιακά φάρμακα για χορήγηση από το στόμα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης ονυχομυκητίασης εάν η γυναίκα έχει ήδη υποφέρει από τη νόσο και δεν έχει επουλωθεί πλήρως. Αυτό οφείλεται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο μύκητας γιατί σε σοβαρές περιπτώσεις ενέχει κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί έχουν υψηλή τοξικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τοπικά φάρμακα, αλλά μόνο εκείνα που είναι ασφαλή για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό της. Αυτό περιλαμβάνει θειούχο-σαλικυλική αλοιφή.

Θεραπεία ηλικιωμένων

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η μειωμένη ανοσία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την ηλικία και εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για την ανάπτυξη ονυχομυκητίασης. Και σε αυτή την περίπτωση ο ειδικός είναι προσεκτικός όταν επιλέγει ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών.

Τα συστηματικά φάρμακα συνταγογραφούνται εάν η νόσος διαρκεί ένα χρόνο ή περισσότερο, καθώς και για εκτεταμένες βλάβες και εκφυλιστικές αλλαγές στα νύχια.

Συστηματικά αντιμυκητιασικά από την ομάδα των αλλυλαμινών και των τριαζολών συνταγογραφούνται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Προφυλάξεις

Εάν παρατηρήσετε σημάδια μύκητα στο ροζ δάχτυλο ή τον αντίχειρά σας, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ανάπτυξης αυτής της ασθένειας. Θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Πλένετε τα πόδια σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
 • Πλένετε τις κάλτσες κάθε μέρα και φοράτε καθαρές κάλτσες.
 • Εάν ιδρώνετε υπερβολικά, χρησιμοποιήστε ειδικά αποσμητικά ποδιών.
 • Φοράτε παπούτσια στο σωστό μέγεθος, δεν πρέπει να είναι πολύ στενά και πρέπει να πλένονται καθημερινά.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα προσωπικής υγιεινής και εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ.
 • Φοράτε προσωπικά παπούτσια από καουτσούκ όταν επισκέπτεστε την πισίνα, την παραλία ή τη σάουνα.
 • Αφού επισκεφθείτε την πισίνα ή τη σάουνα, πλύνετε τα πόδια σας με σαπούνι και νερό και, εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε φαρμακευτικά σκευάσματα για πρόληψη.

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι μια ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται σε προχωρημένα στάδια. Στα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης της ονυχομυκητίασης: στο αρχικό στάδιο επαρκούν τοπικά φάρμακα, στην αρχή απαιτούνται συστηματικά αντιμυκητιακά φάρμακα.