Ονυχομυκητίαση των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μολυσματική ασθένεια των νυχιών που προκαλείται από παθογόνους μύκητες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εμφανίζεται σε κάθε δέκατο άτομο στη Γη. Περίπου το ένα τρίτο όλων των παθολογιών των νυχιών είναι μυκητιασικές λοιμώξεις. Πάνω από το 30% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Ο μύκητας στα νύχια των ποδιών είναι 3-5 φορές πιο συχνός από ότι στα χέρια.

Αιτίες ονυχομυκητίασης των νυχιών

Η ασθένεια ξεκινά με μόλυνση των πλακών των νυχιών, η οποία εμφανίζεται συχνά σε δημόσιους χώρους - πισίνες, σάουνες και λουτρά. Ζυγαριές με σπόρια του παθογόνου πέφτουν σε δάπεδα, παγκάκια, μονοπάτια και χαλιά. Τα υγρά και ζεστά περιβάλλοντα επιτρέπουν στους μύκητες να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, ειδικά σε άβαφα ξύλινα αντικείμενα. Το να φοράτε στενά παπούτσια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας είναι άρρωστο, υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω μιας πετσέτας, χαλιού ή σχάρας στο μπάνιο. Τα νύχια στα χέρια μολύνονται κυρίως κατά το χτένισμα των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος. Ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται με επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των νυχιών, μειωμένη ροή αίματος στα άκρα και σοβαρές συνακόλουθες ασθένειες (διαβήτης, AIDS, συστηματικά νοσήματα του αίματος).

Συμπτώματα και τύποι ονυχομυκητίασης

Τύποι και μορφές μυκήτων στα νύχια των ποδιών

Υπάρχουν τρεις μορφές της νόσου - ατροφική (ονυχολυτική), νορμοτροφική και υπερτροφική ονυχομυκητίαση. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

 • η εμφάνιση λευκών ή κιτρινωπών κηλίδων στο πάχος της πλάκας των νυχιών.
 • φλεγμονώδης διαδικασία στον περιγόντιο κύλινδρο.
 • ατροφία του νυχιού με διαχωρισμό από το κρεβάτι.
 • δυστροφικές διεργασίες στην πλάκα των νυχιών.

Με την ατροφική ονυχομυκητίαση, η πλάκα του νυχιού γίνεται γκρι-καφέ, ατροφεί και αποσπάται από το κρεβάτι. Στην εκτεθειμένη επιφάνεια σχηματίζονται χαλαρά στρώματα. Η υπερτροφική μορφή χαρακτηρίζεται από υποδόρια υπερκεράτωση, η οποία προκαλεί πόνο κατά το περπάτημα, αλλαγές στο σχήμα και καταστροφή των νυχιών. Οι πλάκες των νυχιών γίνονται θαμπά και πυκνώνουν. Με την νορμοτροπική ονυχομυκητίαση, το νύχι δεν πυκνώνει και διατηρεί τη λάμψη του. Στην πλάκα των νυχιών εμφανίζονται ρίγες και κηλίδες που αλλάζουν χρώμα.

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση ξεκινά τη θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση γιατί η μόλυνση αναπτύσσεται γρήγορα. Η θεραπεία με τοπικά αντιμυκητιακά φάρμακα είναι αποτελεσματική μόνο στα αρχικά στάδια. Με την ανάπτυξη της νόσου απαιτείται η χρήση συστηματικών παραγόντων.

Προκειμένου η συστηματική θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες:

 • Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά από επιβεβαιωμένη διάγνωση και συνεννόηση με γιατρό, καθώς τα αντιμυκητιακά φάρμακα έχουν μια σειρά από σοβαρές παρενέργειες. Η αυτοεπιλογή της δοσολογίας δεν είναι αποδεκτή.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με συστηματικά αντιμυκητιακά φάρμακα, η χρήση άλλων φαρμάκων, εκτός από βασικά φάρμακα, θα πρέπει να περιοριστεί.
 • Οι πληγείσες περιοχές του νυχιού πρέπει να αφαιρούνται αφού τις μαλακώσουν με κερατολυτικά επιθέματα.
 • Για την πρόληψη της δυσπεψίας κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό αποκλείονται από τη διατροφή - μαύρο ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάχανο, όσπρια.
 • Πρέπει να επιλέξετε άνετα παπούτσια που δεν πιέζουν το πόδι.

Θεραπεία της ονυχομυκητίασης των νυχιών στο σπίτι

Η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει πολλές συνταγές για θεραπείες που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμό με την κύρια θεραπεία.

 • Αντιμετωπίστε τα προσβεβλημένα νύχια δύο φορές την ημέρα με διάλυμα ιωδίου 5%. Κατά τη χρήση θα πρέπει να παρατηρείται ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου. Εάν ο πόνος είναι έντονος, η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται.
 • Για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού των μολυσμένων νυχιών και την προώθηση της αναγέννησης, χρησιμοποιείται ένα βάμμα πρόπολης 20%, το οποίο εφαρμόζεται στις βλάβες 2-3 φορές την ημέρα.
 • Πάρτε ένα μικρό κομμάτι κομπούχα και στερεώστε το στα νύχια ενός πλυμένου και αχνισμένου ποδιού. Αφήστε να δράσει όλη τη νύχτα, αφαιρέστε το το πρωί, ξεπλύνετε με νερό και αφαιρέστε τις μαλακές περιοχές του νυχιού. Αντιμετωπίστε τις πληγείσες περιοχές με αντισηπτικό. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.
 • Τρίψτε τον βολβό του σκόρδου και κάντε κομπρέσες, απλώνοντας πλιγούρι σε μολυσμένα νύχια για 10-15 λεπτά.

Πρόληψη και πρόγνωση της ονυχομυκητίασης των νυχιών

Για την πρόληψη της νόσου, θα πρέπει να τηρείτε την προσωπική υγιεινή και να μην χρησιμοποιείτε ρούχα, παπούτσια και πετσέτες άλλων ανθρώπων. Σε μπάνια, πισίνες και σάουνες, περπατήστε μόνο με παντόφλες και αποφύγετε την επαφή με μέρη όπου μπορεί να συσσωρευτεί το παθογόνο (ξύλινες παλέτες και χαλιά). Πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια, να αποφεύγετε να βλάπτετε τα νύχια σας και να καταπολεμάτε την υπερβολική εφίδρωση των ποδιών σας.

Η πρόγνωση είναι ευνοϊκή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, η πλήρης ανάρρωση θα διαρκέσει από αρκετές εβδομάδες έως ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα της θεραπείας ενισχύεται όταν αφαιρούνται τα κατεστραμμένα νύχια. Η επαναμόλυνση είναι δυνατή εάν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Μια φωτογραφία

Φωτογραφία από μύκητες νυχιώνΦωτογραφία από μύκητες νυχιών