Μύκητες νυχιών: τύποι, συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

Ο λεγόμενος μύκητας των νυχιών (ονυχομυκητίαση) είναι μια από τις πιο συχνές δερματολογικές λοιμώδεις ασθένειες και ταυτόχρονα από τις πιο δύσκολες στη θεραπεία. Η απουσία εμφανών συμπτωμάτων μόλυνσης στα αρχικά στάδια της νόσου είναι ο λόγος για την καθυστερημένη διάγνωση της ονυχομυκητίασης και, ως εκ τούτου, καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Προχωρημένος μύκητας στα νύχια των ποδιών

είδη μανιταριών

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από παθογόνους μύκητες του γένους Trichophyton, οι οποίοι διεισδύουν στους ιστούς της πλάκας του νυχιού και της κλίνης του νυχιού, καταστρέφοντάς τους σταδιακά και προκαλώντας αρνητικές αλλαγές στην τοπική ανοσία.

Ανάλογα με τις κλινικές εκδηλώσεις του μύκητα των νυχιών, διακρίνονται τρεις μορφές της νόσου:

  • Normotrophic - σε αυτήν την περίπτωση, η πλάκα νυχιών διατηρεί το κανονικό της πάχος, αλλά είναι βαμμένη σε χρώματα ασυνήθιστα για ένα υγιές νύχι (θολό λευκό, κίτρινο-γκρι, γκρι-καφέ κ. λπ. ).
  • Η υπερτροφική μορφή χαρακτηρίζεται από υπερβολική πάχυνση του νυχιού, που ανεβαίνει πάνω από την επιφάνεια του κρεβατιού του νυχιού και προεξέχει πολύ πέρα από τα όριά του. Συχνά με αυτή τη μορφή, παρατηρείται παραμόρφωση της πλάκας - γίνεται έντονο ανώμαλο, μεγαλώνει σε πλάτος και προκαλεί πόνο κατά το περπάτημα, καθώς μεγαλώνει σε μαλακούς ιστούς.
  • Η ατροφική μορφή εκδηλώνεται με λέπτυνση του νυχιού, που αποκτά θαμπό χρώμα (μερικές φορές με γκριζοκίτρινες κηλίδες, ραβδώσεις ή «φυσαλίδες»). Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μόνο ένας ειδικός ξέρει πώς να εντοπίσει μύκητες στα νύχια. Η απαλλαγή από τον προχωρημένο μύκητα των νυχιών χωρίς χειρουργική επέμβαση θα είναι πολύ δύσκολη.
Μυκητιακή μόλυνση της πλάκας των νυχιών

Εάν εντοπίσετε σημάδια μύκητα στα νύχια, τα χέρια ή άλλους σχηματισμούς, θα πρέπει να ζητήσετε επειγόντως τη συμβουλή ενός δερματολόγο.

συμπτώματα

Οι εκδηλώσεις της ονυχομυκητίασης μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης στην πλάκα του νυχιού.

  • σκηνοθετώ (αρχικά). Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, το νύχι διατηρεί το κανονικό πάχος και το χρώμα του, αλλά η επιφάνειά του γίνεται θαμπή και χάνει τη λάμψη του. Τα πετσάκια και το δέρμα γύρω από το νύχι μπορεί να φαίνονται υπερβολικά ξηρά και σκληρά γρήγορα. Ταυτόχρονα, μπορούν να παρατηρηθούν φολιδωτές κηλίδες στους μεσοδακτύλους χώρους και κνησμός διαφορετικών δυνάμεων - από ελαφριές και επεισοδιακές έως ισχυρές και μόνιμες.
  • ΙΙ. Στάδιο (αναπτύχθηκε). Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζονται ορατά σημάδια μόλυνσης στο νύχι. Η πλάκα του νυχιού αρχίζει να πυκνώνει, αλλά ταυτόχρονα γίνεται εύθραυστη - όταν κόβετε το νύχι είναι προφανές ότι "θρυμματίζεται", αφήνοντας ανομοιόμορφες άκρες στο σημείο κοπής. Λευκές, κίτρινες, γκρι ή καφέ κηλίδες ή ρίγες εμφανίζονται στο νυχιών και η επιφάνεια του νυχιού αποκτά μια ανομοιόμορφη ανακούφιση, η πάχυνση του νυχιού μπορεί να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που κάθε χειρισμός (μανικιούρ, πεντικιούρ) προκαλεί πόνο σε ένα άτομο, σε αυτό το στάδιο υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή από τα προσβεβλημένα νύχια ( ειδικά με ονυχομυκητίαση στα πόδια ), η οποία δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τη βοήθεια μέτρων υγιεινής.
  • Βαθμίδα III (Σκληρό). Σε αυτό το στάδιο της ονυχομυκητίασης, το νύχι χάνει εντελώς τις λειτουργίες και τις ιδιότητές του και η μυκητιασική μόλυνση εξαπλώνεται στην πτυχή του νυχιού και στους μαλακούς ιστούς κάτω από το νύχι. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται συχνότερα από το θάνατο του νυχιού και την απώλεια του.

Αιτίες του μύκητα

υπομυκητιακός μύκητας στα πόδια

Υπάρχει μόνο ένας λόγος για την ονυχομυκητίαση: μόλυνση με παθογόνους μύκητες και ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους στους ιστούς των νυχιών.

Αλλά ο μύκητας, που είναι σχεδόν πανταχού παρών, επηρεάζει μόνο μερικούς ανθρώπους. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: η μόλυνση δεν απαιτεί μόνο ένα παθογόνο, αλλά και συνθήκες που ευνοούν τη μόλυνση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη τοπική ανοσία. Το δέρμα και τα νύχια έχουν τους δικούς τους πόρους για την πρόληψη της μόλυνσης. Αλλά όταν φοράτε στενά και άβολα παπούτσια, συχνούς ή τακτικούς τραυματισμούς του δέρματος, πολύ λεπτομερές και βαθύ πεντικιούρ / μανικιούρ, επαφή με επιθετικές ουσίες, οι προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος και των νυχιών εξασθενούν, γεγονός που διευκολύνει τη διείσδυση του μύκητα και την αναπαραγωγή του.
  • Επαγγελματικές ή καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παρατεταμένη έκθεση χεριών/ποδιών σε υγρό περιβάλλον. Αυτό δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει άμεση επαφή με νερό ή άλλα υγρά - η χρήση λαστιχένιων παπουτσιών και γαντιών δημιουργεί ζεστές, υγρές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για παθογόνους μύκητες.
  • Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής προκαλεί υπομύκητα μύκητες. Άγνωστα υποδήματα, έλλειψη ατομικών παπουτσιών κατά την επίσκεψη σε δημόσιες πισίνες και σάουνες, πρόωρη αλλαγή κάλτσες και κάλτσες για φρέσκες κ. λπ.

Μύκητες νυχιών: θεραπεία

Επαγγελματική θεραπεία μύκητα των νυχιών στα πόδια

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης περιπλέκεται από τις ιδιαιτερότητες των ίδιων των νυχιών, η πυκνότητα των οποίων δεν επιτρέπει στις φαρμακευτικές ουσίες να διεισδύσουν στα βαθιά τους στρώματα.

Επομένως, σε περίπτωση μυκητιασικών λοιμώξεων των νυχιών, συχνά πραγματοποιείται μείωση του πάχους του τεχνητού νυχιού με τη βοήθεια ειδικών λιμών νυχιών. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια της πλάκας του νυχιού απελευθερώνεται από το πιο πυκνό εξωτερικό στρώμα, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα των δραστικών συστατικών των φαρμάκων να διεισδύουν βαθιά μέσα τους.

Με μια βαθιά βλάβη του νυχιού που περιλαμβάνει τους ιστούς της κλίνης του νυχιού, συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση της πλάκας του νυχιού, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Μετά από αυτό, η θεραπεία συνταγογραφείται ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την ονυχομυκητίαση είναι η χρήση φαρμάκων από την ομάδα των αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα έχουν επιλεκτική επίδραση στους παθογόνους μύκητες, σταματώντας τη δραστηριότητα και την αναπαραγωγή τους, προκαλώντας το θάνατο των παθογόνων.

Ανάλογα με το βαθμό στον οποίο ο μύκητας έχει εξαπλωθεί στην περιοχή γύρω από το νύχι και εάν το παθογόνο έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να συνταγογραφηθούν συστηματικά αντιμυκητιακά φάρμακα για χορήγηση από το στόμα ή τοπικοί παράγοντες (αλοιφές, κρέμες, διαλύματα).